Bir sunum hazırlarken üzerinde düşünmeye çok fazla zaman harcarsanız, o şeyi asla yapamazsınız. Etkili bir sunum hazırlarken bol görsel ve sadece hatırlamak amacıyla küçük notlar tutun. Sunumu yaparken heyecan yapmayın. Sunum yapacağınız kişileri sunumdan önce araştırın ve tanımaya çalışın.
Dinleyicilerinizi tanıyın, neden oradalar? sorusunu kendinize sorun. Sunum yapacağınız kişilerin geçmişlerini bilmenizde size büyük kolaylık sağlayacaktır. Kimlere sunum yaptığınızı bilmiş olursunuz. Sunumda kaç kişiye hitap edecek ve sunum yapacak olduğunuzu önceden bilmenizde size büyük fayda sağlayacaktır. Siz sunum yaparken dinleyicinin tavır, tutum ve davranışlarını iyi derecede analiz edin.
Amacınızı bilin, niçin sunum yaptığınızı unutmayın. Amacınız bilgi vermek mi, eğlendirmek mi, yoksa ikna etmek mi? Amaçsız insan boş bir çuvala benzer tabiri tam da bu durum için söylenmiş. Kendinizi tanıyın, neyi, ne kadar, ne derece biliyorsunuz. Sunumunu yapacağınız konuya hakim olduğunuzdan emin olmaya çalışın.
Powerpoint’le gelen ölüm, şu anda bir yerlerde biri, sıkıcı bir sunumdan dolayı ölüyor – bu sunumun sizinki olmadığından emin olun. Powerpoint sunum programını her bilgisayarın kaldıramayacağı veya farklı program formatlarının kullanıldığını varsayarak sunumun bir de pdf olarak hazırlamayı unutmayın. Diğer sunum yapanlardan ve meslektaşlarınızdan farklılaşın ve farkedilin. Sunumda resimler ve grafikler kullanın. Dinleyicinin dikkatini çekin. Videolar ekleyin ve eğlendirici olun. Çok fazla metin kullanmayın. Sunumun kahramanı sizsiniz, bunu unutmayın!
Sunumdan önce rahatlayın, stres yapmayın. Sizi yemezler. En azından sunum esnasında, sunuma özel olarak giyinin. Tabi aşırıya da kaçmayın. Sunum yaparken ve hazırlanırken en önemlisi de kendiniz olun. Sunum sırasında, kendinizi tanıtın. Dinleyicilerinizi tanıyın. Hikayeler anlatın. Espri yapın. Fıkra anlatın. Kötü şakalar daha da iyidir. Dinleyicinizle etkileşime geçin. Sorular sorun. Soru sormalarını teşvik edin.